Friday, 1 December 2006

Disember sudah!

Assalamualaikum

Terima kasih atas kunjungan tuan/puan ke blog saya, yang makin lama makin jarang di-update kan. Maaf, pelbagai urusan nak kena beres.

Sejak pemergian papa, hidup kami ada perubahan. Terasa kekurangan ahli. Namun, time heals. Walaupun tak sama, yang masih hidup perlu meneruskan kehidupan. Yang telah pergi, kita doakan kesejahteraannya di alam sana, dan perbanyakkan sedekah ayat-ayat suci kepada mereka.

Saya sekeluarga berada di Kelana Jaya sejak 4 minggu yang sudah. Menemani mama dan adik-adik.

Sememangnya, sebagai anak sulung tugas di atas bahu amat berat sekali. Saya sekarang cuba selesaikan hal-hal pusaka sebaik mungkin. Mujurlah mama ada ramai kenalan yang sudi membantu kami, dan memberi tunjuk ajar kepada saya dan adik-adik. Tapi ada kala terjadi, situasi yang membuat saya dilemma....di sana sayang, di sini pun sayang. Kalau di sana terusik, diri ini pun terasa. Kalau di sini terluka, diri ini pun terasa. Itulah cabaran agaknya, sebagai seorang anak, isteri,menantu dan ibu.

Ada kala, saya rasa mahu tidur aje. Moga-moga bila saya bangun, segalanya akan selesai. Tapi tak semudah itu. Hidup ini penuh dengan cabaran.
Ada kala, saya rasa mahu lari saja dari kehidupan saya sekarang. Tinggalkan segalanya. Biar aku dengan dunia aku sahaja....tapi itu pentingkan diri sendiri namanya. Mati saya nanti tak diredhai suami atau mama, dosa besar saya.

PadaNya saya berdoa, berikanlah kekuatan. Berikanlah hidayah. Ada kala tak terdaya rasanya kaki ini untuk melangkah....

------------------------------------------------------------------------------------------------

On the brighter notes, memandangkan saya dah kena tag dengan Yus, ni saya nak jawab sebaik mungkin....(btw tahniah Yus dengan kehadiran Abid Zulfan).

5 things I would like to do if I were a millionaire:
1. Menunaikan fardhu haji bersama seisi keluarga.
2.Bukak business yang boleh membantu kepada pembangunan ekonomi pendalaman dan mereka yang daif.....
3. Cuba ubah beberapa usul yg bodoh....jadikan government education dan health FREE untuk semua.
4.Buat satu dana untuk membantu mereka yang tak berkemampuan dari pelbagai segi
5. Beli rumah...atau satu kawasan perumahan untuk tempatkan semua adik beradik ipar duai

5 bad habits:
1. Moody...
2.bila PMS mood lagi teruk....
3. Suka menjeruk rasa....
4. Masak or buat air tak pernah rasa sendiri....
5. Last minit buat kerja....contoh: essay hari tu, lagi 1 jam nak due, masih lagi terhegeh2 buat...

5 things I hate doing:
1. Lewat-lewatkan solat..tapi ada kala gagal untuk mengubah sikap buruk ini
2.Mengumpat....tak dak keroje lain yang lebih berfaedah ka?
3. Tengok drama soap kena tunggu hari2 time sama....takdak keroje lain yang lebih berfaedah ka?
4.Masak terover budjet yg menyebabkan pembaziran....kalau bley, sekali masak tu, makan ngam2 aje..lauk nasi kasi licin, bley basuh semua...
5.Bodek membodek boss ka sapa ka....tak reti....itu pasat kut susah dapat keroje kat UK dulu, la ni pun masih menganggur....

5 things I will never do:
1. Derhaka pada mak ayah,mertua dan suami
2. Makan sotong, yong tau fu
3. Kaler rambut
4.Tabur janji-janji palsu
5.Dengan sengaja silap buat diagnosis dan bg ubat salah....nauzubillah

5 things I regret doing:
Tak guna menyesal akan satu kesalan, kerana ia akan membawa kepada penyesalan. Apa-apa pun ada hikmah disebalik apa yang berlaku. Allah Maha tahu.
Satunya gi kekonon tempat sales, tapi kena tipu dek mat saleh kapiaq....sabor aje lah.

5 fave toys or things:
1. Kitab, tak kira la Al Quran ka buku ka....asal boleh baca dan tambah ilmu, itu yg disukai....
2. Macam Yus gak ler, spek mata....takdak ni susah la nak berfungsi....tidur pun kekadang dengan spek....nak bg mimpi nampak terang gamaknya...
3. Tiru Yus lagi, mobile fon, isk takdak ni, jenuh nak kena hafai nombor fon, takleh nak bersms
4. Toys Darwish train set Thomas, Toys Nabilah dapur dan alat2 memasaknya
5. Kereta idaman....dok pikir nak sambar Unser (ini aje yang mampu)....untuk memudahkan nak bawak mama dan adik2 jejalan....dan juga kereta kecik sebijik yg murah2 second hands less than 10k, untuk bawak gi kerja...itu fav toys dalam impian la...

Itu saja la kut.........kalau tak betul tu, maaf la mungkin saya tak sengaja...atau syiok sendiri
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Hari ni Ahad 3hb, dah 2 hari terbengkalai entry ni.

Masa saya menulis ni, saya berada di Taman Mesra Pengkalan Chepa, rumah sewa kami (dah pasang streamyx dah). Dah 4 minggu rumah ni tak berpenghunikan manusia. Yang banyak melepak sini, Cik Ti dan Tuan Ti, Cik Li, dan Tuan Cak. Rasanya cam berlumuih aje rumah ni. Sofa2 dan kusyen2 cam berkulat. Mungkin sebab cuaca sejuk kerana hujan dan tingkap rumah tak terbuka, jadi spora-spora kulat senang senang hati membukak jajahan. Yang lain tak yah cerita lah, hasil buangan penghuni tanpa undangan kat rumah ni merata tempat.

Malam semalam, saya dan suami pulang ke kampung sebab ada tahlil. Sepupu saya organisekan nya. Dapat la berbicara sepatah dua mengenai pembahagian pusaka.

Sedikit mengenai pembahagian pusaka ni. Kalau ada yang maklum mengenainya, bagus lah. Kalau yang belum tahu, jom kita kongsi ilmu yang saya pun baru tahu serba sedikit ni.

Pusaka peninggalan arwah, kiranya masih ada ibunya, bahagiannya ialah 1/6 dari jumlah. Isteri atau suami akan mendapat 1/8. Hah, kenapa mak dpt lebih dari spouse? Sebabnya mak kita lah yang jaga kita dari kecik sampai lah kita dah kahwin. Pasangan kita, kenai kita baru kejap aje kan? Dalam surah Al Imran ada cerita pasal pembahagian ini. Pastu, dah tolak hak mak dan juga isteri, barulah dapat kat anak-anak. Anak lelaki 2 bahagian, hak anak perempuan 1 bahagian, kecuali jika semua pihak bersetuju untuk membahagi sama rata. Kenapa anak laki dapat extra? Sebab, mereka kan akan jadi ketua keluarga, banyak tanggungan lagi. Macam lah suami kita juga, tak gitu? Ini pun ada tersebut dalam surah Al Baqarah.

Lepas tu, kalau nilai jumlah pusaka tu melebihi RM600,000.00, kena isi borang Amanah Raya. Tujuannya ialah untuk melancarkan segala urusan. Isi borang dan senaraikan segala harta benda yang ada, yang boleh alih (eg duit dalam bank, saham, insurans, kenderaan) dan juga harta tak boleh alih (eg tanah, rumah). Sebelum nak ke Amanah Raya, pastikan sudah mendapat kata sepakat di kalangan pewaris untuk memudahkan urusan. Kalau tidak, pasti takkan selesai hingga berpuluh tahun.

Jadi, inilah tugasan saya sekarang ini. Beratnya rasa tanggungjawab di bahu saya ini. Walaupun, papa saya pergi belum 40 hari, tapi perkara ini elok lah diselesaikan dengan segera, untuk memudahkan segalanya. Orang mungkin akan berkata, kubur masih merah, dah sibuk nak bahagi-bahagikan harta. Tapi yang hakikatnya, lebih cepat urusan, lebih senang keluarga kita sendiri. Sebabnya, kiranya mak kita dah pencen, sumber pendapatan untuk dia menanggung perbelanjaan harian datang dari pencen si arwah dan pusaka (selain dari pemberian setiap bulan dari anak-anak yang sudah berkerja). Kalau hal ini lambat tertunggak, tak ke menyusahkan mak kita dan diri kita juga?

Bicara saya dengan sepupu saya, yang menjadi wakil kepada nenek yang sudah lupa a.k.a senile dementia, amat bermakna bagi saya. Rasa bagaikan sebahagian dari berat bahu saya sudah terangkat. Tinggal sekarang untuk membuat perbincangan muktamad dengan adik-adik di KL.

Semoga, Allah permudahkan urusan ini. Dan kepadaNya lah saya meminta pentunjuk dan hidayah.

OO sebelum terlupa, pada yang masih belum tahu pasal hizbah, sila lah cari maklumat pasalnya.
Saya sendiri kena cari lagi informasi mengenainya, supaya dengan ini, dapatlah mempermudahkan urusan pusaka kepada pewaris saya kiranya saya dijemput Ilahi kelak.

Wassalam.

Later.....

PS: Terima kasih sebab masih sudi menziarah blog saya ni, walaupun asyik bersawang saja.
PS: To Jawahir, I think I do remember you, tapi tak berkesempatan lagi nak ziarah your blog, maaf.

Dan dengan ini, saya telah masuk ke dalam statistic yang tersiar dalam The Star tempoh hari, bahawasanya bloggers di Malaysia, kebanyakkannya adalah kaum wanita... (kita ni takdak keroje ke, atau bakat menulis kita lebih hebat dari kaum lelaki macho??? :D)


15 comments:

anita kema said...

kak faez,
semoga dipermudahkan segala urusan, diterangkan jalan dan dijauhi dari kesempitan hidup. InsyaAllah nanti balik msia kita jumpa lagi ek..

rimaugirl5275 said...

Kak Faez,
Semoga dipermudahkan segala urusan. Kalau tak dapat, minta lah ARB yang tolong settlekan.
Thanks for visiting my blog recently.Thanx also for remembering me.

NBK466 said...

Semuga segala urusan dr. dipermudahkan olehNya... Gitu ler tanggungjawab KITA sbb anak sulung..

p/s : Org p'puan kan mmg suka MEMBEBEL...tuh ler sbbnya..he..he.ehe..

Ajzie said...

Moga dipermudahkan segala urusan. Amin.


P.s
saya pun belum menjawab tag Puan Yus kita nih. bila eik..?

Mama Sarah said...

Dr, hope you are well.
I emailed Faz recently but she hasn't replied. May be she's busy. (or probably must have forgotten me!) I just remember another thing that your mum used to be a teacher at Sg Penchala kan? My cousin pun pernah mengajar di situ.

Anyway, I think I've learnt a lot from this entry alone.

FaEzHussain said...

Puan Anita,
InsyaAllah semoga kita dapat bersua semula di suatu hari nanti.

Puan Jawahir,
Sama-sama. Dpt gak terjumpa blog aida yurani

Tuan NBK,
yeee itu lah tanggungjawab anak sulung.
yeee memang kaum hawa suka membebel, itu pasat kurang sakit jantung (kut) sebab perasaan semua kasi luah...

Puan Ajzie,
Jawab nanti jangan tak jawab tag yus tu

Puan MamaSarah,
Yes my mom used to work in SRK Sg Pencala. Faz agak busy sekarang. Nanti I tell her about u.

sya said...

Kak sya pernah uruskan harta pusaka nenek bekas suami. Tanahnya tak sampai pun harga 10 k.. urusannya terutamanya nak mengambil tandatangan ahli keluarga, tak disangka ramai yang terlibat termasuk yang tiri-tiri. So kak sya faham betapa bebanan dalam tanggungan Faez...

KAMATO said...

Semoga urusan Dr dipermudahkan

simah said...

semoga Allah memudahkan urusan Faez..sabar yea..

sebelum terlambat saya ingin mengucapkan selamat menyambut aidil Adha utk faez sekeluarga..maaf zahir dan batin jikalau ada terkasar bahasa dan adab :0)

uDA said...

kak faez,

takziah atas pemergian ayahanda tercinta. semoga dipermudahkan urusan pembahagian harta tu.

Kak Lady said...

Faez...lama dah kak lady tak masuk ke sini...sebab lama Faez tak update...dpt tau pasal pemergian bapa Faez pun dari blog Yus rasanya..

Takziah buat Faez sekeluarga...dan AL-FATIHAH buat yang telah pergi moga rohnya dicucuri rahmat....

Buat yang pergi...itu sudah pasti...buat yang tinggal...hidup perlu diteruskan...moga Faez sudahpun dapat mengatasi segala masalah yang timbul....Insyaallah...Tabahkan hari & kuatkan semangat...pasti boleh

NBK466 said...

Salam tahun baru buat Doc...dah lama tak buleh masuk sini...masuk2 jerk blank...tak nampak tulisan.. Maybe sbb diselindungi sawang kot..he.he.he.. Perlukan SUMARNI beritau yek...

NBB said...

tabahkan hati dan sabar banyak2.

Izhal said...

saya nak ucapkan takziah kepada puan doktor atas pemergian ayah tempoh hari. semoga beliau ditempatkan bersama-sama roh orang2 yang beriman. alfatihah... alfatihah... alfatihah...

Wang Pirang-Pirang said...

InsyaAllah, my master's wife is going to give birth next month. My master is going to name him - Yassar (kaya raya, mewah).

http://wangpirangpirang.blogspot.com/

Jom Borak

Name :
Web URL :
Message :