Wednesday, 31 December 2008

Disember 2008

Memang busy.

Tak sempat nak update sokmo.

Awal bulan: 
On call
Raya haji

Tengah bulan: 
Mertua, adik-adik ipar, biras dan anak-anak sedara lepak KB.
Satu-satunya anak jantan, telah rela di'korban'kan.....(cerita selanjutnya akan menyusul)
On call lagi.

Hujung bulan:
Kalut siapkan report slides.
Perabih cuti tahunan-balik Kuale, gi Pulau Pinang, balik PJ

Sekarang, melepak di Kelana Jaya.  
Beli Macbook (white one lah...not the new one or MacAir).
Buku patologi dan assignment dissertation masih tidak terusik.
Plan hari ini, mungkin ke KLCC.

Salam Maal Hijrah 1430
Selamat tahun baru 2009

Apa azam baru anda? (atau memperbaharui azam lama [seperti yang saya buat tiap kali tukar tahun kalendar Islam dan Masehi... :D] )


Wednesday, 10 December 2008

Hari Raya Qurban

Masih belum terlambat untuk saya ucapkan "Selamat Hari Raya AidilAdha" kepada semua yang menjenguk blog saya ni.
Raya Haji tahun ini turn kampung saya di Besut, Terengganu.
Sempena dengan hari raya ni juga, saya dan hubby serta mama dengan bantuan makcik-makcik pakcik-pakcik telah meng-organise-kan majlis '5-in-1' bertempat di rumah makcik (sepupu mama) di Kampung Wakaf Raja, Pasir Puteh Kelantan.

Majlis '5-in-1' adalah bersempena
1) Hari Raya Qurban
2) Majlis kesyukuran-lulus periksa 1st year, hubby lulus Phd, masuk rumah baru di KB (kalau buat di KB, tak ramai yang akan dtg, sebab alasan jauh....), aqiqah (anak-anak sepupu)
3) Majlis tahlil
4) Majlis Darwish yang akan disunatkan 14hb ni
5) Majlis bertindik telinga Nabilah :D (selalunya orang buat untuk baby-majlis naik buaian...)

Dipendekkan cerita, gambar-gambar di bawah ni tells the story....



Nabilah bergaya dengan subang baru nya (bila 'ditembak' telinga kirinya, satu deret kedai dengar dia menjerit dan menangis...."Adoiii SAKIT LAHHHHHH!!!!!"


10 Zulhijjah, hujan on-off sepanjang hari raya. Anak-anak saya bergaya dengan boots, dan berpayung, main air hujan.


Hadiah cenderamata dari kanak-kanak yang bakal disunat dan kena tindik telinga.

Ada pulut kuning, bunga telur dan goodies yang lain. Macam majlis kawin plak kan? :D



AJK dapur yang sibuk menyiapkan hidangan.


Nasi panas....



Air teh suam...


Lauk-pauk: Gulai kawah, acar, keresek (ayam+jantung pisang), budu& ulam, sambal, ayam goreng, pengat ubi.


AJK Makan : Makcik-makcik, mama dan adik bongsu perempuan.

AJK Makan : Pakcik-pakcik dan orang-orang surau.

Jadiknya, hari raya haji tahun ini sederhana meriah, sebabnya, kami tak cukup korum. Adik no2 balik ke rumah mertua di Tangkak,qada turn raya puasa hari tu. Adik no3, tak balik ke kampung sebab cuti sehari je. Adik bongsu di Dungun, tak balik sebab exam dan takut sangkut banjir di mana-mana (dia raya dengan maggi je...sadisnyaaa). Akibatnya, kami yang mana ada tu, tak berapa ada mood sangat nak beraya beriya-iya, jadi pagi raya tu, mama goreng mee je. Lepas solat sunat, gi rumah sedara-mara sebelah mama, dan dapat ler makan ketupat itu ini sikit.
Wokeh, back to work.
Saya pun tak berapa perasaan sgt nak raya sebab kes-kes oncalls lepas, masih tak abis-abis...arghh.....
Laterlah.....







Friday, 21 November 2008

Lamanya tak menulis.....

Fuh, dah dekat 2 bulan tak update blog ni.

Busy? Yup, alasan yang sama.

Hari ni 21 November 2008, adalah hari bosan saya.
Semenjak dua menjak ni, ada extra stress dalam kepala saya ni. Arghhh....

Okehlah, summary sejak lepas raya.

Sekitar raya Aidilfitri:
-Raya di Kuale Kangsor. Nengok krenah adik-adik ipor dan anok-anok buah.
-Raya tige, balik Kelana Jaya. Tengok peel adik-adik dan anok-anok 'daro. 
-Balik Kota Bharu, opposite direction dengan orang-orang Kelate nok balik ke KayEl. Demo berderet sepanjang dari Gua Muse ko Karak.....

Lepas raya:
-Oncall x2.
-Tension, kes on call sebelum raya tak selesai lagi, dah on call semua, pastu on call lagi. Tup-tup, letak 3 rows set of cases yang tak beres!
-Cik abe gi Perth, conference.
-Kete buat hal, takdak airkon. Bocor! Anak2 bising (mami deme gak) panaih....
-Peperiksaan Kertas Bahasa Malaysia, LKM300. Lulus lisan. Bertulis, tak tau bila dapat result, tunggu dari Pulau Pinang.
-Serabut dengan preparation untuk research proposal presentation.  Belasah aje present. Haiyaa...sample size kena kira semula.....

November:
-Baru rasa boleh bernafas sikit.
-Kes oncalls semua dah beres, kecuali satu kes.  Bos masih dok pikior pasai tu!
-On call lagi.  Kes masih tak lesai....bos busy.
-Repair proposal, masih tunggu nak gi jumpa statistician. Buat-buat appointment, dia plak tetiba ada urgent meeting, satu hari suntuk.  Semput teman, 2 kali naik turun tingkat nak gi jumpak dia.
-Dapat results kursus exam 'Good Medical Practice', lulus.  La ni, dah dapat lesen untuk buat research. 
-Gi Pulau Pinang, kali pertama hadir kursus/seminar luar negeri Kelantan.  Selain dari lunch yang best, rendek-rendek kat pasar malam kat Ferringi adalah antara highlights kursus tu.  Gala dinner, next time, tak gi pun tak rugi apa.   Terjumpa Dr Nurul (NBB), sempat hi n bye aje.  Tak dan nak sembang panjang.
-Weekend ni, 2 wedding invitations.  Kira banyak la tu, sejak duk kat Malaysia ni.
-Khamis ni, case presentation dengan Jabatan Ortopedik.

Tension:
-Dah 6 bulan masuk 2nd year, makin banyak tak tau pasal pathology.  Kadar pembacaan adalah sangat rendah.  Tak baca, tak tau. Tapi tak insaf-insaf jugak.  
-Masalah rumah: 
  • 3-3 bilik air ada problem arghhhhhh...........
  • Bocor kat bilik Darwish, walaupun dah repair, gruphenya masih bermasalah, 
  • Rumah macam tongkang pecah (kureng sket!), still considering getting a weekend cleaner, tapi mulut tak tertanya kat akak2 cleaners kat opis tu
  • Very slow process of setting up an appointment dgn tokey kabinet.  Kena buat kabinet dapur dan bilik tidor sebelum new year.  Tak larat tengok keserabutan ini!
  • Kebun orang belakang rumah tu dah mula men'yemak', hari tu nak anak cik U dok melingkor kat pokok serai saya....arghhhh "Makcik!! Takkan la tebaih kebuh time nak sambut deroyan luruh je..!!!!"  Terpikior nak buat benteng tinggi kat tembok belakang tu.
-Next week on call lagi.  Tapi takpe, saya akan berikan majoriti daripada kes kepada bebudak first year Master. Saya amik yang saya rasa nak je....wahahahah...(kekonon nak selamat diri dari disoaljawab oleh the on call Prof!)

Ingatkan time dok obersea dulu je, negara 4 musim.  
Dok negera bulan terang ni pun, 4 musim.  Musim panas, musim buah, muruh luruh (abis daun-daun deroyan belakang rumah masuk laman kami) dan juga musim salji cayor(cair).  
La ni, ghaso srupo time winter kat UK dulu.  Mendung je.  Padang bola depan ghumoh ni dah jadi tasik.  Jalan-jalan nak keluar dari kawasan ni dah naik ayor.  Itu pasat saya suggest kat abe suh beli kete 4WD, tinggi.  Takdak lah ayor nak masuk exhaust kete bila ayor melimpah ke tengah jalan.


Orite lah.
Kena chiow dulu.
Cik Abe dah balik dari Jumaat....
Nak bersiap gi kenduri kat ghumoh sebeloh tu....

Later lah....




Thursday, 25 September 2008

25 Ramadan 1429



Sedikit hari lagi, Ramadhan akan meninggalkan kita. 
Sedihnya.
Tapi, tertanya hati ini, sempurnakah ibadat Ramadhanku tahun ini?
Allah hu akhbar......
Jiwa yang lalai ini sering terlupa......


Saya agak sibuk dalam bulan September ni.
Begitu juga kawan-kawan di pejabat.
Yang seniors, sibuk dengan menyiapkan thesis masing-masing.
Yang juniors (kami ber3) sibuk dengan oncalls.
Nampak semuanya serabut...bersabut...dan menyabut.....wahahaha.....

Projek selepas balik dari cuti raya:
1) On callsx2 
2) Postcallsx2
3) Untuk menyiapkan research proposal, yang perlu dibentangkan 30hb Oktober.
4) Dan yang baru dapat tahu, ujian Bahasa Malaysia 22hb Oktober....!!!!!

Harap dapat bernafas dalam kesesakan tugasan di pejabat!

Akhir kata,
Selamat menyambut Aidilfitri.
Maaf Zahir Batin.
Semoga Syawal 1429 adalah bulan bahagia untuk semua....

Aminnnnn......

Laterlah......


Friday, 19 September 2008

19 Ramadhan 1429



Kemaskini jam 937pagi.

Anak-anak telah bangun. Deme dah melukis kad birthday.








Entry asal:

Haru betul.  Beriya-iyalah saya ini menaip entry darihal majlis berbuka puasa di kampung pada minggu lepas.  Tetapi disebabkan kesilapan teknikal, habis semua entry hilang.  Sabar sahajalah!  Untuk mengubat hati yang geram, biarlah saya tunjukkan dua gambar antara pokok-pokok  di sekeliling rumah saya ini.  Sabar, sabar.






Yang merah itu cili
Yang putih itu susu
Happy birthday to me
Semoga tenang selalu

Aminnnn............


Laterlah!  


Wednesday, 17 September 2008

Lagi...

Have this burning urge of writing on this wonderful wonderful morning.  So here is my second posting for today.

So much for trying to improve my BM writing skill.  But it was an attempt right?  I'll do it again, in the next and the next postings, InsyaAllah.

What I wanted to blog out is, the story behind the Sudirman's song that I've placed in my bunyi-bunyian box.  It was the first raya song I heard on the radio, for one raya season.  That was  back in 1993/94 during my matrix 1 (stop calculating my age hahha).  It was around early hours in the morning, about 1 or 2 o'clock.  Guess what happened?  I burst into tears.  Sloppy sobbing me.  I was only  in Kulim at that time.  The next incident, I played this song, during raya season in 1996/97, I was spending my summer in Hobart, Tasmania.  I didn't go back to Malaysia that summer holiday.  Again, I bursted into tears.  So, in short, I have a soft spot for this song.

As a conclusion, I prefer listening to the old raya songs sang by the original artistes.  I  have difficulties, accepting the new raya songs.  What about you?


English tak pandai, BM ntah ke mana? (Saya lah tu)
Duhhhh.......


Laterlah......


17 Ramadhan 1429

Pada awal pagi 17 Ramadhan, bersamaan Nuzul Quran (cuti bagi negeri Kelantan, negeri-negeri lain saya tak pasti).  Bersempena dengan bulan yang mulia ini, banyak-banyaklah membaca ayat-ayat suci Al Quran (peringatan kepada diri sendiri juga).  Merata-rata tempat di sekitar bandar di negeri bulan terang ini, banyak kain rentang, tertulis dengan jelas dan nyata, "Banyakkanlah Bersedekah", "Banyakkanlah Membaca Al Quran" dan sebagainya.  Begitulah yang terpampang di sekeliling saya, moga-moga dengan peringatan itu, akan menggerakkan saya untuk melaksanakannya.

Pada pagi 17 Ramadhan ini juga, udara segar di persekitaran rumah.  Burung-burung berkicauan, kedengaran suara-suara binatang ternakan dari jauh dan dekat, memecah keheningan pagi.  Tertanya-tanya juga saya, bilakah saatnya, 'udara di sekeliling akan menjadi lebih segar, dan langit menjadi lebih cerah' selepas berlalunya 16 Ramadhan?

Lagi dua hari, saya akan berkurangan usia.  Selalunya orang mengatakan bertambah usia.  Dari segi angka, sememangnya akan meningkat nombornya.  Tapi kalau dari segi logik (buah fikiran saya sendiri, tanpa dipengaruhi oleh pendapat orang lain), sebenarnya usia kita semakin berkurang setiap tahun.  Ajal kita telah ditentukan sejak azali.  Jika tertulis, saat roh terpisah dari jasad, tidak dilewatkan walau sesaat pun.  Contohnya, menggunakan kiraan matematik, sudah tertulis ajal itu pada umur 50 tahun, dan umur ketika waktu ini adalah 34, jadi 50-34 ialah 16 tahun.  Sepanjang masa yang ada itu, sebaik-baiknya kita cuba perbaikkan amalan kita sebagai persediaan untuk kehidupan yang lebih kekal di akhirat sana.  Saya akui, tiada siapa yang tahu, bilakah Izrail akan menghampirinya, tapi yang penting adalah membuat persediaan.  Umpama menduduki peperiksaan tanpa membuat ulangkaji, pasti akan terkial-kial untuk menjawab, walaupun soalannya senang.

Saya sedang mengikuti kursus Bahasa Melayu di USM.  Ini adalah antara syarat untuk saya mengesahkan jawatan saya.  Memandangkan, sepanjang kelas Bahasa diadakan, saya hanya dapat hadir pada kelas sahaja,  kerana sibuk dengan tugas-tugas di pejabat.  Dengan menulis blog dalam bahasa Melayu 'standard', saya berharap saya dapat memperbaiki gaya penulisan dan penggunaan ayat serta nahu yang betul, sebagai persediaan untuk peperiksaan yang akan diadakan dalam bulan November atau Disember nanti.

Moga-moga Allah memberkati perjuangan kita ini.


Sekian untuk kali ini.
Wassalam.

Monday, 1 September 2008

1st Ramadhan 1429

Alhamdullillah. 

Ramadhan is back.  
I love this month of the year.
I am more relax and content when it comes to Ramadhan.  That is the beauty of this wonderful wonderful month.

I was born in Ramadhan. According to mama, my entrance into this temporary world is in the midst of azan Maghrib for iftar.
2nd of Ramadhan 1429, I'll turn 35 (according to Moslem calender if I'm not calculating wrongly).
This mean, my years of being alive is shorten for a year.
Wallahu'alam.


Have a great Ramadhan. It's a month of blessing.
Life doesn't have to be limited just because you're berpuasa.


Later lah

Saturday, 30 August 2008

08/08

Some people believe that 8 is a lucky number.  Our house is Pt 1048 (coincident je ni).


This 8th month of 2008, has brought some pain into my heart and tears into my eyes.

Early 08/08

My little girl was admitted to the hospital.  Saddened by it, but I knew it will happen some day. She had cold then exacerbate the un-diagnosed asthma.  Or should be better called, 'hyperactive pulmonary disease' (because it may go away as the child gets taller).  She was breathing very hard for air, not improving despite 5 time nebulisers and one shot of steroid.  So, we ended up in the ward that night.  Kids will always be kids, she felt better in 24 hours, started running around the ward despite her wheezy chest and demanded to go home. And then, came the fella, who talked to me and explained bla bla this and that, but forgot to introduce himself.  Who the heck was he? MO? HO? Registrar?  I knew he wasn't the specialist.  This is one crap thing about the local medical education, they forgot to teach the students to introduce themselves to the patients.  Sucks!  I'll make sure I convey this message to all my students.  The system has to change.

To make matter worse, I was on call for Histopathology that week.  First day, my fellow senior covered for me.  The rest of the week, I determined to do the on calls.  Too bad, the first two days processing the specimen, I couldn't concentrate.  Felt so bad that I had to leave my little girl at the tadika, eventhough she was improving clinically.  Felt so bad, that I couldn't finish up reading the slides within that week.

2nd and  3rd week of 08/08

Had to attend intensive course of basic statistics, research methology and good clinical practice.  More stress into my tiny brain.  I haven't started anything for my dessertation/master thesis.  My supervisor left it to me to decide on whatever subject I wanted to do, though he did specify something of soft tissue tumour.  In my own version, he might as well said "Lu pikir la sendiriiiiii....."

Postcalls slides still not finished.
More stress!!

Weekend between the courses, I had to fly back to KL to settle unfinished family business.  Ran up and down (literally of course) the PNB building, went to 4 banks in a day.  Trying to sort out the heritage. Encountered some personal problems.  Boo Hoo..... 

(Update 1/9/2008- The previous entry has been deleted to maintain privacy.  I meant what I have written.  It's for me to keep.  My apologies)

4th week 08/08

On call again.
This time cytology.  Stuck with the specialist who is a 'chipsmore' of the department.  'Kejap ada, sokmo takde'. I'm still grasping the basic of diagnosing by cytology.  It's going to be a very long post-calls week.


And the kids are messing the house.  Again and again.
Only the power of blackmailing made them tidy up their toys' room.  'Tidy your toys or no visit to KB Mall or Tesco", is it fair?

I'm tired.
I'm really really tired.


Have a nice weekend.
Merdeka!

Most of all, Ramadhan al Mubarak!
Selamat melaksanakan ibadat berpuasa dan semoga Allah memberikan kekuatan kepada diri kita yang lemah ini.


Laterlah....



Wednesday, 16 July 2008

Duh!!!

Okay, yes, I admit, I watched the debate last night.

But it sucks, firstly, the new "advanced" astro channel still has the glitch when it comes to bad weather. Me and hubby have missed many words coming out from the debators. So much so for giving all astro viewers the golden new cards!

Secondly, it sucks, because what have been 'war-warkan', was not truely delivered out.
Topic of debate is 'the fuel price hike'.
But no no, it was a moment for a few personal attacks.
Sucks!

Thirdly, it sucks, because politicians, they can NEVER answered what was asked. Are they so dumb that they can't give a straight forward genuine answers OR they are just too smart that they can twist their words and answer the question indirectly. I guess they must have both criteria, that's why they are who they are.

I'm truly sick with all these.

Sucks!

Cerita about my garden lagi bagus...

Later lah....

Tuesday, 15 July 2008

Silap

Haiya...just realised, I've mistaken yesterday as 'Tuesday 15th' because it was 2nd day of my working week. So at 9pm last night, hubby watched Chuck on AXN. No debate last night. As for me, I was drained, talked about 2 hours in tutorial/small group discussion with the 2nd year undergrads during their practical/lab session. Adui...all my saliva dried up! But it made my day.

Today, yahuuuuu I finally finished all my on-call cases. Great! Now can play 'tuang-tuang' (or how do u spell it?) during office hours. Hahaha..iye la tu. Got to get a dissertation topic soon. Next month, presentation research proposal in the department.

Today, again, still under the weather, ache inside my head. Blocked nose. May be I should take the rest of the afternoon off. Balik tidor, hopefully can make things better.

****************************************************************************

Kids' talks on baby

Miss N shouted full heartedly in the car one day, "Mummy, bila mummy nak dapat baby??"
Master D immediate reply, "Mana boleh dapat baby, mummy tak belanak lagi!"
Mummy at that time was busy looking for a parking spot in KB Mall, and wondering, how come out of the blue Miss N is bising-bising for an adik.


One fine day, again same question from Miss N "Mummy, bila nak dapat baby?".
Mummy cheeky answer "Nanti mummy gi hospital ke supermarket ke, mummy beli baby, nak?"
Miss N "MANA ADA BABY JUAL KAT SUPERMARKET!!!"


Another fine night, during dinner.
Miss N gave an instruction "Mummy kena makan banyak-banyak, nanti perut besar, baru ada baby...."
Mummy answered "Ayah tu perut besar, sure ada baby"
Master D immediate reply "Ayah tu boy. Boy mana boleh belanak! Apa la mummy ni"


Don't know why miss N is obsessed of having a smaller figure than her at home. Maybe it's because, she got 3 new cousins this year, and that one day I made a mistake of saying......
(This was while we were back in Kuala Kangsar for a long weekend)
On the arrival day, holding the latest niece, born same date but 4 years later, as Miss N.
Mummy jokingly said" Kita bawak balik baby ke KB, nak?"( to see if she's jealous or not)
Miss N "Nakkkkkk........." with a really big smile.

Departure day
Miss N "Mummy, kenapa baby tak pack lagi beg? Mana botol susu dia? Mana nappy dia?"
Mummy " Eh, baby tak ikut la. Nanti siapa nak jaga dia?"
Miss N "Mummy dan Nabilah la jaga dia"
Mummy "Tak boleh. Kesian mama baby nanti"
Miss N already start crying out loud "Kata hari tu, nak bawak baby balik KB..."
Mummy...Alamak!!!!



To summarise:
1)The kids think 'makan banyak-banyak' will results in 'perut besar' equals to 'ada baby in the tummy', applies only to girls, not boys.
2) Don't talk no sense to kids, they are smarter than we think they are.
3) Master D and Miss N, cannot say 'R' collectly.
4)Miss N demands for a baby sister. Master D demands for a little brother.
5) Mummy is ignoring all these requests until some day.....wahahahaha...


Later lah....

Monday, 14 July 2008

It's only the 2nd day of working week

Today is Monday.
2nd working day for us in Kelantan.
But, in my mind, 2nd day working equals to Tuesday, not Monday.
It's hard to redo what has been imprinted in this brain since many many years, that first working day is Monday. Despite, having been here for almost 2 years, I still have difficulties adjusting my mind to it.
In contrast, my brain can easily accepted that Friday is the new weekend.
How our nerve cells can play with our mind, for leisure issue, can be easily installed and act upon. More serious matters, has to be rewrite over and over and over...

I'm bored.
Not that I don't have any work to do.
Of course I do.
But I'm just bored.
Perhaps, I'm getting a dose of the Monday blues.

What have been happening in the last few weeks?
The on-calls.
The post-calls.
Making the diagnoses.
Fulfilling the obligations of being a kakak sulung, making sure that my not-so-little-anymore brother is safely registered and sent off to Politeknik Dungun.
Completing the scholarship agreement with KPT.
Registering my soon-to-be-taller-than-me son into a private Islamic school.
Met the family solicitor regarding pesaka matters.
End of the day, my energy level has one bar left!

Mama and all-grown-up-youngest sis is coming this Thursday. And the house is still in a mess! Never mind lah, got another 1 1/2 day to clean up.
My little girl not feeling so well.
So is her ayah.
And her mummy, is under the weather too.

I can't be bothered reading up on what I've been told to read up on.
I can't be bothered searching for journal articles to start off my Master's dissertation.

It must be the cold virus that's doing this to me.
Yup, blame everything else but oneself.
Is that justice?
What ever lah....tonight, must watch Astro , at 9pm. Probably it is one of the moments that the whole nation has been waiting for, for a very long time.

Laterlah...
*sniff*

If and only if, after the debate, fuel price goes down, also with price of other barang-barang, kan best? I reckon, it still be at 'this pace and will continue at this pace, until middle of next 2 years' Duh!!

Sunday, 29 June 2008

BeeZee

I have been busy. Same ooo same old excuse.

So much for being jumping over the moon for passing the first year exam (still I'm very bersyukur), the reality is, 2nd phase of Master of Pathology is hectic-er than the 1st phase. Of course, back then I can just run away from responsibilities, chose to deal only simple cases, left the big thing to the seniors. Now, no no. Big or small the specimens sent by the surgeons/physicians, I have to process, read them under the microscope, garu kepala when the features are not fimiliar, flip the 3kg textbooks (just for one organ system!) and feeling stupid when not able to answer simple undergraduate-questions from the guru-of-the-department. On top of that, tried very hard to answer as politely as possible to the MOs or HOs when they called asking what are the final diagnosis. They ask nicely, we answer nicely lah. Some hot-headed jack-ass will be rude up their small brain, asking for report to be done, itu jam, itu time. Hard cases take time to be solved. Duh....try staying in our department for a few months, then they know what I'm babbling about.

Ok lah, that is busy about work.

Outside work?

Occupied+obssessed with my backyard garden. Planted some corns,chillies, tomatoes and kailan (In keeping with the 'changing the lifestyle' campaign). Hopefully they turn out ok. So far, the lemongrass, kunyit, limau purut, bendi and onions are doing great. I experimented sowing coriander, cumin and fennel directly into the ground. None seems to be seedling. My hypothesis, the seeds went into the tummy of this one homeless burung puyuh that came around our garden a few times last week. Dunno. Maybe.(Such a cruel thing to accuse of a homeless bird-atleast I'm not accusing it sodomising my little garden!)

Frontyard, got a few plants given by aunty and uncles, blooming gracefully in the pots. Still need a few more pots to place those that are potless. Pot ke vase? Whatever lah. FIL gave us a bunch of pokok puding last time we when back. Got so excited, I planted them into the open ground immediately upon arrival from Kuala Kangsar. So much so, KB weather is so hot and dry, the pokok became dehydrated and almost lifeless. Felt stupid,(again!), I now put them under the porch, the stems are being rendam into water mixed with penggalak-akar. Only when the roots are out, I put them where I wanted. I hope it works.

Yesterday, my hubby bought some more fruit trees (jambu seedless, limau kasturi, limau bali, kelapa mawar/madu[the short stature coconut tree]) for our garden (thanks hunny for keeping the promise). I love it. Can't wait to plant them this evening. However, my fingers are not as green as my late-grandma. Anything she planted,sure to grow nicely. Me? Some times only lah. I got this weird habit, every time I was pregnant-I went crazy about gardening, and planting. Eh, no lah, I'm beta-HCG negative. No bun in the oven ya....


Oklah.

Later lah...

PS: I miss my tulips and daffodils that I planted while I was pregnant with Nabilah.

Wednesday, 18 June 2008

100%

Bestnya kalau gaji saya juga naik 100%.

Bestnya kalau gaji kakak cleaner yang muncul dalam Bersamamu TV3 tempoh hari juga naik 100%, dari RM450 ke RM900.

Bestnya kalau gaji semua orang ,kaki-dan-tangan awam atau swasta, semuanya naik 100%

Bestnya!

Bestnya!

Bestnya!

Itu kalau....


Tapi 'Saya terserah......'
Tidor lagi bagus....ZZzzzzzzz



Laterlah....
Banyak keje ni...

Saturday, 14 June 2008

Dua Kosong Kosong Lapan

11th June 2008, marked the date of our 8th wedding anniversary.
Despite the fuel hike, we still proceed with our plans for "the anniversary and post exam" weekend. Thursday evening, afterwork, off we left KB for Kuala Terengganu.

KT? Besssttt. A city near the Terengganu River and by the South China Sea. Many beautiful new buildings. Spacious roads. Many recreation areas. Relaxing with sound of the waves and smell of the sea breeze. No wonder, my papa wanted to come back to his birthplace, Terengganu Darul Iman.

Masjid Terapung di Seberang Takir.
A new building across the river opposite Pasar Kedai Payang. A pakcik jaga told me when I asked him, "Orhang kapung dokleh gi situ". I wonder, bangunang apa tu...lawo...

Masjid Kristal from the bridge

Masjid Kristal in Pulau WangMang



Replica of Masjid Aqsa in Taman Tamadun Islam

I think this is a replica of Blue Mosque

Bulatan Batu Bersurat


Some where mid town of Kuala Terengganu

Masjid Sultan Abidin also known as White Mosque, built between 179*-1808


Istana Maziah next door to the White Mosque



Kids' activities on Friday and Saturday (sunburnt anak aku!)



Dulu 2000 berdua, kini 2008 berempat.

Dulu 'sekilo', kini 'berkilo-kilo' (talking about the body weight)

Happy Anniversary

We don't see many of new awesome big big building in KB. State gov don't have money for luxuries, better make the kampung people more happy!

To those who have never placed their feet on Terengganu's soil, must go lah!

(So many big big buildings, wonder if all the office spaces are all occupied? Another wishful thinking while we were there, 'eh I tot the fuel price are cheaper here in KT....' Dream onnnn!!!! What la uu....)

Laterlah....












Goodbye

Our pet ToTo, his photo in this blog page, has left us last week. I was sad. I have paid a little attention to him because of my exam, but I still make sure I fed him and changed his water.
Farewell ToTo.

(Darwish asked me as buried ToTo in the backyard "Kenapa mummy tanam ToTo, dia bukan pokok?" How to answer lor.......)

Monday, 9 June 2008

Pink Monday

Sounds odd, but I haven't had a color-coded Mondays for a long while. I chose to title this entry pink Monday, obviously it is the color of the tudung I'm wearing today.

Not much excitement happened today. Another quiet day at the office (for now, not complaining).
I've started on-call as from today. This week, cytology, means I have to do fine needle aspiration of any lumps on the superficial parts of the patients. In layman's words, I just cucuk-cucuk the lump to get some cells out. 2 people were my victims today. I was out of practice, and sweated like a ..... during the procedure. As an excuse, I again blame the small-ness of the procedure room, that had made me perspired profusely ( a little exaggeration here).

********
Funny thing or not so funny things happened last week. They was funny because my-mom's son-in-law was trying to be Bob-the-builder and green-gardener. Fortunately, it did not happen on the same day though.

To start off with, this new house of ours, the so-called 'Villa Titanic Pecah'(have yet to take some photos and show it off, will do soon, insyaAllah), have this problem with water. The water tank is placed about 1 foot higher than the one in the phase 1 house. Kelantan Water has low pressure, so the was always problem of water shortage to both of the phase 2 houses. To solve this problem, we have to add another tank as an extra storage, and use an electric-pump to pump out water from new tank to the original tank. Initially, my mom's son law, insisted on doing all this by himself. But later, he changed his mind, and on Monday, called the pakcik plumber to set everything up.

300 gallon tank RM 180
electric pump RM280
connection pipes and etc RM120
service RM 100
Able to have a long shower, priceless.

RM100 went into the pakcik's pocket.
2 days later, one of the two taps at our kitchen sink rosak. My mom's son-in-law decided to fix the tap himself. Guess what happened? He broke the tap attachment of some-sort. So again, we have to call the pakcik plumber.


RM10 went into the pakcik's pocket.

Long weekend, on Saturday. We bought pokok longan and pokok limau purut. I planted the pokok limau. My mom's son-in-law, was excited about planting our new pokok longan. Cangkul and cangkul, he hit the main water pipe to the end-of-the road neighbour. Haiyaa...what an event to end the beautiful Saturday. Again call the pakcik plumber. Only after Maghrib, the pakcik arrived with his other 2 fellow relatives. With light from a torch, they managed to fix the leakage. Good thing that he was willing to come at that time of the day!


Up: My herbal garden; Below: The longan tree


RM10 went into the pakcik's pocket.( RM10 given to his assistant)

[RM14 the cost buying the pipe adapter (what ever)]



Moral of the story: Never underestimate a plumber. They are trained to fix the pipes and tap some RM from people like us. Without them, we might have water problem. Without us, they won't have things to fix. Life is balanced (sounds like Mufasa in Lion King ).



Have a wonderful day.

Later lah....



Friday, 6 June 2008

Up!!!

Assalamualaikum,

Finally, got some time for myself to update my blog. It has been a while. To those who visited and left some comments, many thanks. Sorry, I didn't get around answering them. To those, who wanted to berkenalan,if a saucer is too small, i 'll place a big tray.

Recalling April and May 2008.

Those 2 months were undecribe-able months for me. The pressure of exams, one after another. So, I sat for my finale exam for Master of Pathology Phase 1 between 15-24th May. Had it in the UM. I chose to stay over at the students' hostel with my other 13 classmates, and we had our meals in the Dewan Makan. It reminded me of zaman MRSM and matrix. Except for this time, most of us are mak-mak and bapak-bapak budak already! Retrospectively thinking, I behaved myself so well during those 2 weeks. Perhaps, the pressure of the exam made me do so, plus sharing the same room with my close buddy, ustaz's wifey! Fisrt and the rest of the nights there, I couldn't help, not because my huggy-bear not around, but no si kecil molek honey-bunny for me to peluk (nightly smelling of my armpit by Miss Nabilah is her effective ubat tidor!and with her doing that, if effective for me too!).
So exam days came and gone. Some of the girls cried their hearts out after diffcult papers. As for me and my roomate, we were considered as the atypical ones. The ones who were expressionless. Either the questions were difficult or easy, we didn't talk about it, and tried very very hard not to regret about what was written in the answer scripts. What was done was done. Tawakkal kepada Allah sahajalah.
Friday 23rd came. Everyone was restless, because that was the day when the decision who will be chosen for the oral examination i.e. those who needed extra points to pass. After Asar, around 530, received an sms from our lecturer. Most of the girls made a circle around me....My heart thumped so hard, my legs felt like jelly......1 then 2 then 3 girls started crying....and the winner were, 12 , who had straight pass. The other 2 had to go through viva....
1 of the selected for viva, missed the boat. And the 13 people sailed through into the 2nd phase of Master of Pathology....................
And
As
For
Me.....
I've passed.
Alhamdulillah.
I could see now the sky is blue, the grasses are green.....
Yes! I was UP for a while. Euphoric.
But now, I'm back on the ground.
Back to the reality that, from now on, it's growing UP time.
I start to feel the weight of responsibilites slowly being place on these 2 shoulders of mine.........
Wish me luck.
And Yes, another thing is UP, the fuel price! I'm not so UP with that!
What will follows? Food price UP. This and that UP.
But, gaji tak UP UP pun!!
I wonder, how does a cleaner who made RM450/month, cope with these UP trend-cost of living?
In this case, someone or sometwo or somethree or somemany has to step DOWN!
Sucks!
Later lah.....

Tuesday, 22 April 2008

Demam teruk!

Jap lagi nak exam theory ni.
Walaupun ni exam trial sebelum final, tapi bahang kehangatan exam ni tetap saya rasai.

Pagi tadi 3 jam exam practical.
Petang ni, 2 paper, multiple choice dan essay.

Esok, sama.

Dulu, lepas abis aje paper last SPM 1991, lompat2 dengan member, kata 'yahooo lepas ni takde exam dah!!'. Ye saya lupa dunia sekejap tika itu. Semenjak dari tahun 1992 hingga la ni, dalam hidup saya, ada ajeee la exam akademik. Yang saya sendiri cari pasal, mungkin.

Lepas abis master ni, demam exam pun kena tempias, sebab anak-anak dah mula masuk sekolah tinggi dari tadika; time dorang exam, mummy dorang pun demam exam sama gak......ini menurut kata lecturer saya hari tu. Mungkin ada betulnya.

Exam ooo exam....

Later lah...

Sunday, 6 April 2008

Alasan Biasa: Busy.

Pejam celik pejam celik, dah sebulan dah saya duk di rumah sendiri. Cepat betul rasanya masa berlalu.

Rewind balik la apa yang berlaku sebulan yang lalu.

Pindah 29hb Februari 2008 bersamaan 22 Safar 1428. Tarikh keramat untuk tahun Masehi, sebab hanya setiap 4 tahun, baru akan disambut anniversary masuk rumah Pt 1048 ini. Tarikh keramat untuk bulan Islam sebab ianya ialah duapuluh dua haribulan dua (Safar bulan ke 2).

3 Mac, presentation seminar. Ala, budak-budak postgraduate, kena la sentiasa buat presentation kat seminar dengan kelas-mates. Takde mende pun, tapi tak tidor malam la buat slides power point. Ke ni saya dah cerita? Saje la rewind balik.

8 Mac, PRU ke 12. Undi saya? Rahsia. Tapi syiok la tengok bendera-bendera, poster-poster berkibaran kat bandaraya KB ni.

9 Mac, mata pedih, sebab tidor lewat, bangkit awal, semua pasal tunggu keputusan pilihanraya. Orang-orang di Kelantan, Terengganu dan Kedah, sure hari tu, gi kerja separuh sedar. Iye la, kami kat negeri-negeri ni, kerja hari Ahad.

Weekend 15hb, member baik kami di Sheffield, datang ziarah kami. Hubby, tak tidor hingga jam 3 pagi kerana kemaskan ruang tamu rumah (maklum la,lepas pindah tak sempat nak kemaskan semuanya, kerana sibuk dengan perkara-perkara di atas). 16hb, tengok Raja Lawak Astro finale. Dah tau siapa menang...."lu pikir la sendiri..." Darwish pun kenal semua finalists dalam tu. Nabil-ah pula marah bila dipanggil dia Nabil, katanya "Nabil tu yang dlm TV tu, dia NabiLAH!"

Minggu seterusnya, busy sebab nak exam end-posting. Ad-hoc mock practical exam hari Rabu 19hb tu. Gabra la, manyak mende tak cover lagi. Dan juga, sudden change of plan, end posting exam patutnya 3 April, ubah ke 27 Mac. Ouchhh!!

19hb, belasah je, jawab je apa yang rasa betul. Dapat la 8/14. Kira lulus la tu kan, kalau ikut percentage.

23-26hb, revision. Discuss banyak topik dari penyakit di lungs, payu dara, TB itu ini bla bla. Sampai saya demam 26hb tu. Overdose study. Maklum la, selama ni takde la study sebanyak tu. Capacity kepala over maximum kut, itu yang di-releasekan cytokine utk kasi demam. Suh bawak-bawak berehat. Itu theory saya yang tak berapa pandai ni.

27hb, exam day!!! 5minutes sebelum start exam, penjaga exam tu, bocorkan satu dari 3 soalan tu. Apa mondo nak dibaca dlm 5 minit tu. So, jadinya, soalan 1, ramai la boleh jawab. Soalan 2 dan 3, sebab tak tau camner , masing-masing terkial-kial nak jawab. Petangnya, practical. Saya dpt tau satu jawapan masa tengah exam tu. Inilah bila dah baik dengan orang kan?

Malam tu jugak, balik ke Kuala Kangsar. Cuti 4 hari sebab birthday Sultan Kelantan. Di KK, memang kerja saya, tidor, tidor tidor. Letih punya pasal.

1 April, back to work. Revision start. Malamnya isi form BE. Inilah 1st time dalam hidup isi form BE. Banyak la salah dan silapnya. Takpe la, sebab nak isi online nanti. Salah kat form pun takpe kut.

3hb, balik Kampung Laklok, di Besut. Tengok rumah papa yang dah hampir 2 bulan tak dijengok, hingga makcik pun perli,"ingatkan dah naik rumah baru, tak nak balik kampung dah" Terpaksa la explain dari A to Z.

6hb, dapat tau dari Head Depart. Microbiology, soalan exam final (bulan 5 ni) untuk Micro, tersangat la susahnya. Ouch ouch makin sakit kepala den!


Lepas ni saya lambat sket kut nak update blog ni, sampai abis exam.
Yang nak tengok grupe 'villa titanic pecah', nanti saya akan uploadkan gambar, insyaAllah.


Laterlah...
Doakan saya lulus Peperiksaan Ikhtisas I Sarjana Patologi pada 15-14 Mei ni. Aminnn.....


Tuesday, 4 March 2008

Letihnya.......

Alhamdulillah, proses pindah rumah sudah berjalan dengan lancar.
Rumah lama pun, sudah kami bersihkan.
Terasa sedih juga nak tinggalkan Taman Mesra, Pengkalan Chepa tu, sebabnya, kami baru mula nak kenal dan berbaik-baik dengan jiran. Jiran depan rumah kami dulu tu, adalah jiran yang paling close, sebab umur kami hampir sama baya, dan begitu juga anak-anak kami. Kanak-kanak riang ni, telah menubuhkan 'geng bas sekolah' versi mereka. Kebanyakan jiran-jiran yang lain adalah pakcik-makcik yang sudah pencen. Jadi, bila kami tinggalkan rumah untuk ke pejabat, hati tu takde la rasa risau sangat.

Tapi, segalanya sudah berubah sekarang.
New home, own home.
New aim, new azam.
Terasa amat sunyi kawasan rumah baru saya ni. Sebabnya, jalan depan rumah kami adalah jalan mati. End of the road, kawasan rumah orang.
Jiran rumah yang color coklat, dua-dua cikgu, tapi ada business; jadi tengah-tengah malam baru mereka balik dari kedai.
Jiran rumah yang color kuning, suami dia cikgu, wife doktor. Ada anak seorang, baya Nabilah mungkin.
Jiran yang hujung sikit, tapi tersorok, ustazah. Anak 7. Suami di Sabah.
Jiran rumah depan, yang color hijau, businessman yang duk di KL. Tapi beli rumah di KB sebab ada duit lebih (assuming saya hehe). Malam-malam ada pakcik jaga.

Rumah saya?
Sekarang ni saya ni namakan 'Villa Titanic Pecah'.
Tak sempat mengemas lagi.
Busy.

Khamis 28hb, kenduri solat hajat dan doa selamat serta bacaan yasin, pada malamnya.
Jumaat 29hb, pindah barang besar.
Sabtu 1hb, kemas rumah lama, dan pindahkan barang-barang kecik notnet...proses ni yang paling tension.
Ahad 2hb, hubby sorang je yang bereskan apa-apa yang belum beres sebab saya terpaksa pulun siapkan presentation saya.
Isnin 3hb, tido jam 3pagi, siapkan presentation. 9am baca slides on-call. 1030am present seminar. 1pm gi rumah lama, orang Astro datang nak pindahkan piring. 245pm berlari-lari ke department sebab ada lecture. 5pm balik, ambil anak-anak dan balik kampung di Pasir Puteh, ziarah tok sedara yang dah tenat. 9pm balik semula ke KB.

Mana la saya tak penat.
Ni tulis pun, sebab dah tak larat mengadap teropong mikroskop ni.

Orite
Back to work.

Arghhh...internet tak connect lagik kat rumah baru ku....

Nabilah demam plak hari....

Thursday, 21 February 2008

Tired lah!

Menjawab soalan kakPB, yup, memang 'duk nenggung' (duk termenung) bila pikir nak pack barang2.

Letih?
Yup, had a full day today, on call and 2x 2hours lectures. My brain cells are exhausted.

Letih?
Yup, bila pikirkan barang-barang yang belum pack, yang kena angkut, yang kena sangkut bla bla bla....

Letih?
Ye, asyik tengok RM keluar macam air. Tapi takpe, ingat kata-kata papa, duit abis tapi bende nampak.

Letih?
Ye, nak plan pemindahan. Nak plan pre-removal solat hajat. Post-removal ex-home cleaning.

Letih?
Ya, assignment, ada satu lagi nak kena buat. Presentation hari Ahad ni. Presentation 3hb depan. 2 reports tak siap lagi.

Letih?
Kalau letih, pergilah berehat. Kan?

Excited?
Yessssssssss, lampu, kipas semua dah pasang.
Esok project pasang track langsir dan basuh rumah.
Lusa, orang pasang blinds janji nak datang.
Mungkinlusa boleh pasang langsir juga.


Macam ni kut ek, orang rasa bila nak masuk rumah sendiri? Excited campur pokai.....



Later lah...
Have a good weekend

Tuesday, 19 February 2008

Tu dia...eihhh....

Kan hari Ahad lepas saya membebel asecara halus kat mamat wiring ni (yang ni kira boss depa la).

Semalam, Isnin 18hb, cam tak percaya, depa kerja dari jam berapa tak tau, tapi bila saya gi check petang lepaih opis tu, masih lagi duk pasang bende. Downlight casings semua dah pasang tapi kipas satu pun tak lagi.

Kami pergi semula ke rumah tu, lepas Maghrib, sebab nak 'magga'kan grille sliding door rumah tu.
Oooiii terkejut kami.....lampu gantung kat porch dan side entrance dah siap pasang, 7 dari 8 kipas semua dah pasang kecuali yang nak diletak kat ruang tamu depan.

Fuh.....ini lah yang dikatakan, macam pahat dan penukul, sekali kena pahat, barulah tukul nak bergerak.
Mungkin juga, sebab kami ni, sabar, and takde nak marah-marah cam takde kepala; sebab tu kut depa pun takde la nak marah-marah buat kerja.

Saya sendiri semalam, personally cakap "Terima kasih sebab datang hari ni", kat mamat wiring tu. Dia sendiri tergelak, mungkin sebab tercucuk sembilu perli kut.

So?
Hari ni? Tak tau apa progress.
Tunggu dan lihat lepas waktu kerja nanti.

Esok atau lusa, orang pasang blinds plak nak datang.
InsyaAllah, hujung minggu, lepas pasang curtain rails, anak2 boleh main air, cuci rumah tu.
Lepas tu, slow-slow angkut masuk barang-barang kecil yang boleh muat kereta.


Later lah.....

Sunday, 17 February 2008

Orang kita....

Saya dah tak larat nak mengadap power point, preparing untuk presentation saya hari Selasa ni. Letih dah. Weekend, memang duk mengadap mende ni jugak. Sampai semalam, mamai time Nabilah terbatuk-batuk,terjaga dari tidor, dan minta air, dalam kepala saya asyik terpikirkan hal presentation saya je.

Ni nak lepaskan geram ni.

Ini lah, kalau orang kita buat bisnes! Niat kami, memang nak tolong bisnes anak bangsa sendiri, tapi takat ni, dah banyak kali terperdaya dengan janji-janji manis mereka. Walaupun begitu, kami tetap rasa nak tolong bangsa sendiri.

Situasi sekarang:

Proses pemindahan ke rumah baru, nampaknya akan di lewatkan dari tarikh yang dirancangkan, pada 22hb ni.
Sebabnya, proses pemasangan dan penambahan wiring/lampu/kipas slowww sangat.
Proses pemasangan bermula 5hb Februari. Janjinya dalam 3-4 hari, akan siap. Oklah, saya setuju, yang permintaan kami agak kompleks. Dan, menyebabkan peng-wiring lama kena diubah semua sekali. Yup, semula lampu dalam rumah downlight. So, memang la kena tebuk lubang, adjust wire bla bla.
6hb, tukang besi datang pasang grille kat rumah. Yang ni pun, kami tempah dengan orang sebangsa dengan saya. Saya puas hati, sebab tepati janji sebelum tamat tempoh, dan dapat discount lagi. Inilah yang dikatakan orang business yang mahu berjaya. 6hb itu juga, budak-budak wiring tak buat apa-apa. Ok fine!
7hb, wiring people, tak datang. Cuti CNY. Amboi, cam keje opis. Sabar lagik.
8hb, Jumaat, cuti. Tak pa lah.
9hb, datang 10am lebih+, sekejap aje sebab ada 'emergency' di Tanah Merah.
10hb, mintak advance Rm800, untuk beli barang-barang. Tapi saya bagi RM500 je.
11hb, hubby saya telefon kenapa takde orang keje. Alasan: pergi beli barang, nanti petang akan datang. Hubby saya gi check, takde siapa pun datang. Dah mula rasa geram...sabar sabar...
12hb, datang.
13hb, saya pergi check, ramai pekerja hari ni.
14hb, on-call, tak dapat datang kerja.
15hb Jumaat, off.
16hb, kami tunggu di rumah, jam 11 baru tiba. Report itu ini, kata kena tambah itu ini. saya kata takpe, janji rumah selamat, dan siap cepat. Re-emphasize, nak pindah 22nd ni. Kami lepak kat rumah baru hingga jam 2pm lebih. Masa kami ada, memang deme buat kerja. Rasanya, dalam 1/2jam lepas kami blah, dorang pun blah.
17hb, hari ni TAKDE siapa yang datang. Bila call, alasan 'orang saya demam, so takde orang lain'

Hari ni, saya sendiri yang call. Walaupun saya geram, tapi saya cuba bercakap baik-baik dengan mamat ni. Kalau orang lain, mungkin dah marah-marah kat dia ni. Tapi, saya cuba diplomasi. Saya cuba rationalisekan kat dia, kalau dia dah siapkan wiring rumah dan pasang lampu/kipas kat rumah saya ni, sure dia boleh fokus keje-keje lain yang dia kena buat macam 'on-call' dia tu. Mamat ni berjanji esok dia cuba siapkan wiring, dan bereskan segalanya dalam minggu ni. Jadi, kami akan tunggu dan lihat. Mujur had kesabaran kami ni, sangat banyak capacitynya. Kalau tak, hancus!
Saya tak kisah kalau complicated re-wiring ambil masa yang lebih dari yang dijanjikan, tapi kalau asyik tak datang, dan bila datang pun, jam 11pagi, balik jam 3ptg; banyak mana je yang dapat diselesaikan dalam sehari?

Silap: Kerja jangan di buat main-main. Buat betul-betul.


Situasi dalam masa lepas yang terdekat

Freezer saya rosak masa bulan puasa 2006. Disebabkan ketika tu kami baru aje berpindah ke KB, the first person yang direkomen, kami terus contact. Business man bangsa kita. Memang bila dia tengok sendiri freezer tu, dia kata ada wiring rosak. Janji 2-3 hari siap lah. Atleast bila tak siap, apa salahnya telefon dan bagitau masalahnya. Tup-tup siap hampir 2 minggu, itu pun sebab saya balik beraya di rumah mertua. Kami dah bagitau encik ni yang kami akan beraya di Perak, tapi dia sendiri tak compute, jadinya, takde la dia extra RM untuk beraya. Salah siapa?
Sebab nak tolong business dia, pump telaga rumah sewa kami rosak, kami still panggil dia. 2 hari nak siap baiki motor pump tu. Takpe la janji siap. Kali ke 3, contact dia, pun pasal pump air itu jugak, dia tak datang. Tak tau kenapa. Sibuk kut. Maklum la business dah maju kut. Kami terpaksa cari orang lain.

Silap: dia tak jaga clients dia baik-baik.


Situasi yang dah lama berlalu.

Kami balik bercuti pada tahun 2004. Disebabkan, niat nak tolong bangsa sendiri business, jadi kami pun beli tiket dari warga senegara yang berada di England tu jugak. Book tiket kapal terbang, kekononnya nak murah sikit dan juga bantu member. Hampes, 2-3 hari selepas book, mintak full payment. So bayar lah. Tiketnya, 2 hari sebelum terbang baru dapat kat tangan. Hubby saya sampai bertekak-tekak dah. Of course lah, kami anxious sebab harga tiket dah bayar berbulan-bulan sebelum tarikh balik, tapi tiket tak dapat. Itu cerita balik dari UK ke Malaysia. Dari Malaysia ke UK, lagi teruk. Diminta bayar berapa GBP ntah, saya dah tak ingat. Pasal apa ntah kena bayar, rasanya balance harga tiket la. Imagine, hari-hari husband saya call contact person mamat tu kat sini. Even, call ke UK jugak. Malam sebelum tarikh flight tu, hubby saya, contact sendiri syarikat kapal terbang tu, dan minta alamat/fon number orang yang buat booking. Malam tu juga, hubby saya dan adik2 ipar saya pergi ke Banting, ke rumah orang tu. Tension betul!!

Silap: Kami terlebih percaya, sebab member sendiri yang rekomen.


Kadang-kadang saya kecewa dengan sikap bangsa sendiri, terutama sekali yang terlibat dalam bisnes. Bukan semuanya begitu, tapi disebabkan segelintir, semua yang lain turut diibaratkan berperangai sedemikian. Bila bisnes yang memberi service, sepatutnya, clients yang ada tu dijaga dengan baik. Baru la, boleh berkembang, berdasarkan testimony. Ini tidak.

Pendek kata, sabar aje lah. Ekonomi kita dipegang oleh bangsa lain sebab kebanyakan mereka betul-betul serius dalam service dan product yang mereka hasil kan. Bukan setakat melepaskan batuk di tangga.

Kita kena maju, bukan setakat dari segi material, tapi juga dari segi mentaliti kita ni.

'Kita ada otak, sama-sama lah kita pikir......'

Later lah....

Thursday, 14 February 2008

Ooo Ooo

Hari ni Khamis 14hb Februari 2008.

On the 10th, my 'anak bongsu' celebrated her 4th birthday. The same day,we got a new niece. Alhamdulillah, after 2 days being in high dependency unit, she was discharged home into her mom's loving arms.

2 days later, at 220am on 12.02.2008, we got another niece. My 2nd sister delivered her 3rd child.

Yesterday, I decided to get myself a new laptop. So, got one. I'm using it now! Windows vista! Still fimiliarising (is there such word?) with my new baby. Well, the other two got new babies, I got mine too. Maternity instinct is so strong that I promise myself, I'll take a better of this one. Got a good price (I think), student rebate of RM200, plus free goodies and, most of all, the payment via credit card with montly installment. In current student life, laptop is a neccessity. Every presentation is computerised. Not like back in my old (mind you I'm still very young at heart) undergraduate days, when my presentations were only using the overhead projector.

I told my senior what I did. She said, 'it's ok to do crazy things in the 1st year' (because of our high stress level). To think of it, yes, I did one or two 'crazy things' in the last 6 months or so. I bought myself and my family, a 'bungalow' (not so big lah but comfy for family of 4). I bought myself a new laptop. My fellow classmates, the unmarried ones, got themselves new laptop each early in the Master course. The married ones, got themselves pregnant towards the end of our first year. Me? I think, I'm quiet happy getting myself, this new baby.

--------------------
New home? Moving might has to be postponed. Maybe on schedule. Dunno. I can't believe the budak-budak wiring, doing things so slowly. They promised 3-4 days, but now it has dreaded into more than a week. Geram! Geram! So this weekend, I couldn't keep the promise to the kids, nak cuci rumah. Of course, their main intention is to play play water! To overcome, my 'geram'stration, I've decided to take my curtain maker a.k.a my cousin, to go shopping for more curtain tomorrow. Apa lagi, sign credit card lah. When the bill comes, eyeballs sure to come out one! That's me, I got this bad habit, bila stress,go for shopping therapy!
Later lah...
Have a good weekend.

Sunday, 10 February 2008

Happy Birthday Nurhannani Nabilah

Pada 10hb Februari 2004, Nurhannani Nabilah binti Muhammad Farid, selamat dilahirkan di Sheffield, England, UK, bertepatan jam 12.35 tengahari. Saya dan hubby, tiba di Jessop Wing, Royal Hallamshire Hospital pada jam 12.00 (lebih kurang). Contraction makin kuat, dan saya tak ingat apa yang saya jawab semasa nurse tanya saya. Imagine la, 3 kali saya ditolak keluar masuk tiga buah bilik. Bilik pertama, takde katil. Bilik ke2, saya sempat naik atas katil, dan minta gas untuk kurangkan sakit saya. Bila nurse check record saya, dia kata tak boleh duduk bilik tu, kena ke bilik yang ada pengawasan doktor. Jadi saya ditolak ke bilik ke3, sampai aje di situ, saya terus kata 'I want to push!!'. Kelakar(retrospectively) tengok midwife, kelam kabut mintak apron dan gloves; kesian tengok student nurse kena marah, sebab tak tau kat mana letaknya gloves. With 2 pushes, baby selamat dilahirkan. Even hubby saya pun macam tak percaya. Cepat benor! Birth weight 3.10kg.

Nabilah ketika berumur beberapa bulan, lena dibuai mimpi disisi abangnya.

Saya tak dapat lupakan, betapa lambatnya luka saya dijahitkan. Midwives boleh siapkan report dulu sebelum attend pada luka saya! Geram saya. Imagine la, almost 1 hour delayed in suturing the tear, tissue pun dah bengkak. Dah tu, dia nak argue plak kata, dia dah bagi banyak local anaesthetic, takkan la boleh rasa lagi jarum tu.Macam la dia boleh rasa sakit saya! Nasib baik time tu saya agak high sebabkan gas, kalau tak memang keluar perkataan tak sepatutnya, memaki nurse tu. Hati saya memang bengkek. Time tu, rasa cam nyesal bersalin kat situ, baik bersalin kat Tasmania. Satu lagi, dorang tak tau saya ni doktor, pasal tu layan cam nak tak nak je. Diskriminasi!

Walaupun begitu, saya tetap happy, sebab dapat baby girl. Malam yang pertama kami bersama, di ward Norfolk, baby saya satu-satunya baby yang melalak sepanjang malam. Sebabnya, dia lahir waktu lunch, hingga ke malam, susu saya tak banyak, so baby kelaparan. Kesian dia.

Darwish punya respond masa kat hospital tu, antara nak tak nak je. Tapi bila balik rumah, memang dia TAK NAK langsung dengan baby. Ada episode dia 'tendang' baby, 'baby go away'. Saya menitiskan airmata melihatkan situasi ni. Sedih saya. Jadinya, dalam 'pantang' tu, mama saya la yang jaga baby. Bila baby nak susu waktu malam, dan Darwish dah tidor, barulah, baby datang dekat mummy dia. (Sekarang ni, Nabilah adalah kawan baik dia. Tak boleh Nabilah takde dekat dia. Alhamdulillah). Saya tak berpantang sangat dengan baby girl ni. Urut pun main-main aje. Ahkirnya, sakit belakang masih ada sampai sekarang. 7 hari lepas bersalin, saya gi main snow sebab snow turun banyak sangat malam sebelumnya. Ala, main kejap aje.

Hampir seminggu, baby ni dipanggil baby, sebab kami tak prepare nama sebelum kelahiran baby. Nama-nama yang ada dalam list saya, semua direject, samada dari suami atau dari adik-adik saya. Pikir punya pikir, belek punya belek buku nama-nama. Akhirnya, kami settle down dengan gabungan nama pilihan mama saya dan mama mertua saya. Mama saya berminat Laila Nabilah dan mertua saya berminat Hanani (saya tak ingat 2nd namenya). Dan saya serta hubby mahukan 'Nur' di hadapan. Jadi, pada jam 3am, hampir seminggu selepas kelahiran baby, namanya diberi Nurhannani Nabilah binti Muhammad Farid.

Nabilah 1 year old+, and long-haired enjoying her pizza in Birmingham.

Hari ini Nabilah menjadi 4 tahun. Kebetulan juga, hari ni Ayin (adik ipar saya) selamat melahirkan baby girl secara ceaserian. Tetapi baby sekarang dalam neonatal ICU di Hospital Ipoh, kerana ada sedikit komplikasi. Kami doakan agar baby girl yang sama birthday dengan Nabilah ni, akan selamat dan membesarkan dengan sempurna supaya tahun depan, dapat celebrate birthday bersama-sama Nabilah.

Untuk Nabilah, mummy sentiasa doakan agar Nabilah menjadi anak yang solehah, dan berjaya di dunia akhirat.

Nabilah with her cheeky smile.


Nabilah bertudung ayu.


Nabilah sekarang yang sudah masuk tadika, dan pandai baca doa makan (walaupun kadang-kadang tercampur doa sebelum dan selepas makan), yang sudah mula mengenal huruf-huruf jawi, yang suka menyanyi, dan yang suka makan; mummy, ayah dan abang sayang Nabilah.

Happy Birthday Nurhannani Nabilah.


Wednesday, 6 February 2008

Autopsy

Pernah tengok Quincy ME? Ni citer zaman 80an dulu.

CSI? Yang kalau tak tengok..rugi rugi. Tapi, selera orang berbeza.
Ada kaitan dengan pengalaman saya hari ni.

Al kisah, hari ni, saya untuk pertama kalinya, melihat autopsy atau nama lain, post-mortem.  Mula-mula tu, saya gabra juga lah, kali pertama, pergi mortuary sejak duk di USM ni.  Kami ber14 dengan sabarnya, dan berjaya berdiri dengan gagah selama 2 jam, melihat procedure tu.
Teringat saya, masa saya tahun 1 dan 2 undergrad MBBS dulu, saya kena dissect cadaver (operate body).  Yup. Itu la yang saya saksikan hari ni.  Macam buat operation. Tapi, bezanya, patient tu dah terpisah nyawa dari badannya.

Pakcik 69tahun, terlibat dalam kemalangan jalanraya.  Meninggal, dan cause of death perlu dipastikan oleh pakar forensik. Tambahan, perkara ni melibatkan polis. Mula-mula, saya ingatkan prof saya ni, akan buat external autopsy aje, sebab dengan filem Xray yang ada, menunjukkan skull fractured.  

RUPA-RUPAnya, memang dia opened up the patient. Ouch!  Rasa cam isk...kejamnya.  Tapi, itulah kalau tak buat, memang tak dapat nak diagnose the exact of death ialah pendarahan dalam otak yang bahagian control breathing tu, medulla ke pons.
Al fatihah saya sedekahkan pada arwah.

La ni saya dok pikir pikir, camno nak tempuh 2x2 bulan attachment dengan forensic masa tahun 2 dan 4 master nanti.....mmmmm

-------------******--------------
On the other hand, rumah kami dah siap pasang grille, dan harganya RM250 lebih murah dari quotation.  Saya memang puas hati dengan hasil kerja, dan of course, puas hati dengan harga, sebab kurang sket dari budget.
Cuma la ni, yang pasang wiring dan lampu/kipas, selowwwww sket.  Semalam haru, takdak buat apa kut, sebab clash dgn org pasang grille.  Hari ni, 7/2 cuti jugak rupanya.  Esok Jumaat cuti jugak. Itu pasat la hari ni raso goram jo....(tgh duk tgk Nabil dalam Rajo Lawok ni).  Takpa la, sabar sabar.  Den toraiiiiiiii.......

Target pindah: 2 weeks.....insyaAllah.

Later lah....


Tuesday, 5 February 2008

Emosi

Sedih

Saya amat terasa kehilangannya. Sejak kami bersama, saya tak pernah berpisah jauh dan lama dengannya. Tapi kini dia sudah tiada. Sedih. Sedih. Amat sedih....
Lap top saya rosak mother-board dan screen nya. Kalau nak baiki mau abis 2K, baik beli baru.
Sedang pikir-pikir, patutkah saya convert dari PC user ke Mac user??

Moral: Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Redha dengan dugaan dariNya.


Geram

Ya. Memang terasa tak puas hati. Nak marah pun ada. Andai bersuara nanti dikatakan kurang ajar. Kalau bersuara, nanti dikatakan gila kuasa.
Jadinya, "geram...geram jangan engkau geram....nanti ko makan garam" Aku adalah 'ikan bilis' di kolam ikan paus dan jerung. So, duduk diam-diam dulu.....bila tiba timenya.....aummmmm...!!(camno ikan bilis bley jadik singa plak???)

Moral: Sabar itu adalah separuh dari iman.


Gumbira

Syukur, Alhamdulillah. Esok insyaAllah, rumah akan dipasangkan grill.
Hari ni, bebudak electrical buat new wiring dan akan bermula proses pemasangan lampu-kipas. Curtain dah siap, cuma track je takde lagi. Weekend CNY nak cuci-cuci rumah, insyaAllah. Wow! Macam tak percaya, nak ada rumah sendiri!

Moral: Sentiasalah bersyukur dengan nikmat yang diberiNya.


SELAMAT BERCUTI.
Later lah......

Monday, 28 January 2008

Hari ini hari Isnin

Yes, true enough, today is Monday.

But, I'm not having any Monday blues? Miracle isn't it after all these years. Instead, I had rows of Sunday blues. Why? Because in Kota Bharu, working days start on Sunday.

Yesterday, it was the first day of another attachment to another department. The last and final rotation before the BIG EXAM in May. I'm back to where I was about 8 months ago, back to my own place, Department of Pathology. It should be known as Department of Surgical or Anatomical Pathology. But, because of budget constraint, they've shortened it to Department of Pathology (my theory). FYI, pathology actually consists of anatomical pathology, microbiology, haematology, clinical chemistry or chemical pathology, and immunology.

Embarassingly enough to say, my fellow senior collagues did not communicate with the rest of the other pathology departments on how to conduct the phase 1 master students. No saying that we need them to hold our hands and feet guiding us to the exam, but atleast, a proper structured learning programme, like others have done. Yes, we are matured students, but half of the class, had no experience in pathology! And yes we do need guidance.

So, as trainee lecturers who made up almost 1/4 of the class, sat down and thought hard on how to make this final rotation, more organised for everyone's benefit. I reckon it's a training process for the future.

My classmates, there are 14 of us. We grew closer each day. Not to say that, we've always been happily-ever-after since the course started back in June. There have been disagreement, fights etcetra, but we managed to cope with each other. We have one aim, to pass the final exam together, insyaAllah.

This is my Monday story. My head was spinning after sorting out the discussion subjects for the whole class revision session. My tummy ached because I had sambal belacan for lunch or, perut dah masuk angin, but it's resolving now.

Later lah.....

Saturday, 26 January 2008

Drama deme, drama kite

Saya ni bukan la selalu tengok 'cerita-cerita sabun', samada yang dari seberang Selat Melaka atau seberang Sungai Golok atau seberang Selat Tebrau ataupun yang dari seberang Laut China Selatan.  Jadi, saya bukanlah fanatik follower cerita-cerita yang ada pada waktu pagi, tengahari, petang atau malam.  Tetapi, pada hari Jumaat malam Sabtu, kadang-kadang saya akan 'ter'tengok sinema hidayah.  Tujuannya, supaya saya juga dapat muhasabah diri.  


Malam tadi, saya ter-menonton lah satu episod kat sinema hidayah ni.  Mula lah, di kepala ni, saya duk complaint macam-macam tentang episod kali ni, rasa macam pengarah nya tak buat homework betul-betul. (ceh wah, macam bagus bebenor den!).

Gini, cuba-cuba la fikirkan ada logika kah?
1) Accident, ada head injuries, tapi bila bawak gi hospital, tak pun pakai neck brace. 
2) Kalau keadaan pesakit tu kritikal, biarlah kekononnya patient tu incubated (masuk tube kut mulut utk bantuan pernafasan), bukannya nasal prongs (tube kecik yang masuk straight ke lubang hidung), dan adakanlah wayar-wayar yang connectkan ke ECG machine, ubat-ubat melalui drip. Baru lah nampak kritikal sket.
3) Paman yang 'warak' tapi kuku jari kelingking panjang.  (untuk tujuan korek hidung ke??)
4) Awek sorang ni masih tak sedarkan diri lepas operation, tapi mak oiiii, bulu mata siap ber-maskara lagi.  Waduhhhhh.....

Namun begitu, moral dari episod-episod dari segmen sinema hidayah antaranya jangan lupa diri dan sombong pada mak ayah, jangan engkari perintah Allah, jangan permainkan agama suci kita ini, dan sebagainya.  Balasan Allah amatlah prompt dan berat.

Saya dapat memahami jalan ceritanya pun sebab ada subtitle.  Kalau takda, hampess...ngak paham sih!

Drama-drama tempatan pun sekarang ini, mula ada dah cerita-cerita yang sebegini.  Bagus juga lah, saya boleh faham storyline tanpa perlu baca subtitles.  Perlu ada banyak cerita-cerita yang secara tidak langsung dapat memberi pendidikan moral, bukan setakat cerita cinta-cintun aje. Of course, ada gak la, cerita-cerita yang pengarahnya tak buat homework betul-betul, ataupun masa editing tu tak betul-betul edit, contohnya, ada satu drama ni, si doktor ni beriya-iya la dengan mimik muka yang seriusnya sedang mendengar jantung patient ni.  Tapi aishehman, statescope gantung kat leher je, lupa dimasukkan ke dalam lubang telinga.  Nak dongar apo eh jang? Kami gelak sakan tengok babak tu. Lawak lawak.  Memang babak tu kena masuk lawak king.

Later lah.....

Friday, 25 January 2008

Rumah Ooo Rumah



Kami berada di Kelana Jaya minggu lepas.  Kebetulan saya cuti seminggu lepas end-posting exam dan juga untuk menyambut mama yang tiba dari Tanah Suci pada hari Sabtu 19hb.
  Dari KBR ke KUL, naik AirAsia.
Sabtu malam di KLIA, cucu-cucu menanti ketibaan MamaTok mereka.  


Mama tiba juga akhirnya.  Darwish time tu, dah mula merajuk kerana penat menunggu.  Siap cadangkan supaya datang esok je.  Malam tu, mama kata, 'seronoknya di sana; dan di sini home sweet home'.
22hb, sambut birthday Darwish yang ke 6. Begitulah gamatnya rumah masa tiup lilin dan potong kek tu (sila rujuk video klip dalam entry lepas).
Dari Subang ke Kota Bharu, naik Firefly.  Darwish dan Nabilah mengayakan baju hadiah MamaTok dari Mekah.

Kembali ke rumah sewa sekarang ni. (Gambar ni gambar lama, ambil masa sebelum masuk dulu)

Tapi itu lah orang kata, home sweet home.  Walaupun balik ke rumah parents tempat kita membesar, tapi bila sudah mempunyai keluarga sendiri, rumah sendiri juga yang ' manis'! (biarkan pun konsep hiasan dalam rumah, 'ala-ala titanic pecah').

Rumah sendiri.  Yang atas masa bulan 7/07 dan yang bawah bulan 11/07.  Sekarang ni tinggal nak pasang grill dan tambah wiring, sebelum pemasangan lampu dan kipas.  Target pindah, dalam bulan Februari, insyaAllah.

Home Sweet Home.
Tak Sabar nak pindah ke rumah sendiri.


Jom Borak

Name :
Web URL :
Message :