Wednesday, 5 April 2006

Job change

I've started a new post yesterday. I've been hired for a month, to work in a Stroke Unit. Alhamdulillah.
So out of my apron, into my doc uniform.

1st day at work.

Wow I arrived 10minutes before 9am, with 2 buses to get to work, I was still early.
The things I hate on the first day working.......

1)getting my bleep (pager), when to switch board (bilik operator) 'No we don't have the doctor by that name...Why don't you contact medical personnel'. I couldn't be bothered, I worked here over the last 3 years, I know whom I should see. Went to her office, duhhhh 910am still not arrived. Fortunately, the consultant secretary was helpful. So, my first almost half and hour wasted. Have they forgotten that I'm paid by the hours, I don't want to get gaji buta here.

2) sorting my on-calls out. Glad I did this earlier, before I start my job. So that's in order.

3) getting to know the ward. Sure enough I am fimiliar with the hospital, but every ward is unique. "Welcome to Stroke Unit. These 2 bays are acute, these 2 bays are rehab". Ward round with the neurologist in 15 minutes. Darn, I don't know any of these patients. Fortunately my fellow SHO willing to stay for a while despite she was on call. So the round lasted until 12. With MRIs to order yada yada yada......... jobs jobs more jobs..... I felt like to call it a quit. But, pantang menyerah kalah......... Lunchtime meeting, free lunch and freebies.... case discussion was interesting, but I felt I wasted enough time, as I could have done lot more in the ward, and get home about 5 to fetch the kids from the sitter.

I tried finish every task as fast as I could. At 445 I have to certify a patient who had deceased earlier. And then more things to finish, investigations to order. Finally despite all that, managed to get home before 7, and had dinner by 8. Makan apa? I bought 1kg of lamb, and made lamp soup all of the 1kg on the day before, it should last atleast until tonight.

And fell asleep while watching CSI!
What a day.

8 comments:

Syikin said...

selamat bertugas doktor..selamat bertugas...

berapa ya sejam dia bayar foreign doktor?

senang pulak ya nak dpt keje kat sana, terutama as a doktor atau pembantu doktor jer?

Kudzamoxi said...

woittt faez!!

tak sangka aku jumpa hang tang sini, hahahah, nih aku mar, aku browse blog member aku, sekali ternampak nama kau, wahlauuehhh, rupa2nya hanggg hehehe anyway, welcome to the blog world!

FaEzHussain said...

Syikin....

Bley la nak bg anak2 dan suami makan best2..hehe...
Saya dah 3 tahun asyik keje locum aje (kalu cikgu macam cikgu sandaran la), interview tak pernah2 dpt keje, walaupun dah kenal dengan consultants tu. alasannya sebab paling junior dalam ramai2 candidate. tapi yg sebenarnya saya rasa, ade gak diskriminasi secara subtle dorang ni.
ini pun dah Allah bg rezeki, bersyukur byk2, ilmu dapat, poket pun berisi...
sorry tak sempat nak jengok ur blog, insyaallah bebila free ye..byk blog nak melawat ni....

kudzamoxi
jenuh aku cuba teka sapakah anda.. bila letak cursor kat email tu baru tau sapa....kuwakuwakuwa..engko pun berblog...selamat...nanti aku baca ...

as for syikin, kudzamoxi ni member lama kat tasmania dulu... inilah antara kebaikan blog, dapat la 'jejak kasih'

Raiedzall said...

Penat betoi jadik Doktor ni ye...camne nak masak nasik dagang? hehe gurau jer...

Syikin said...

nak tanya, faez kenal semua student msia kat sana ke? kalau penah jumpa ngn student phd, adlina abdul halim? org kelantan. dia mengajar upm sblm k sana.

Kak Lady said...

Faez...assalamualaikum and salam perkenalan...kak lady ni buat kunjungan balas...pertama kali tengok photo Faez...terperanjat jugak...serupa sepupu hubby...tapi terfikir jugak...bila pulak dia jadi doktor dok oversea...heheh...rupanya orang lain...

Okay Faez...selamat bertugas di tempat baru...dan selamat berbakti kepada masyarakat walaupun kita berlainan agama....tugas doktor itu tugas mulia...

Jie said...

Assalammualaikum Faez,

Thanks for dropping by at my blog. Congrats on the new job ye. You have an interesting blog, hope you can find time to post more, walaupun dah dapat keje baru :-)

FaEzHussain said...

Reidzall,
Nasi dagang coming soon.......

Syikin
Kalau kak adriana, dari Uitm tu ade.tapi org johor. kalau dari UPM tu, tak sure la, nanti saya tanya member saya, rosnita abd talib (saje bg nama penuh kut2 syikin kenal)

Waalaikumsalam KakLady
Terima kasih sudi jenguk blog saya dan salam perkenalan.
Suami saya bukan doktor, tapi org biomedic. Kalau suami akak, org Perak, tok nyer asal kat Bote ataupun asal dari Kuala Kangsar, mungkin sepupu la dorang tu.

Waalaikumsalam Jie
Salam perkenalan.Org baru belajar nak berblog, byk lagi blom tau.tu yg sempoi jek.Terima kasih sudi menjenguk blog saya.

Jom Borak

Name :
Web URL :
Message :