Tuesday, 18 April 2006

'Lego End'

Adventure kali ni, membawa kita ke Windsor, selatan sikit dari London.

Short break ni, dah dibook hujung Januari atau awal Februari. Tak perasan pula tarikh booking tu kebetulan dengan cuti sekolah+cuti easter (Jumaat sampai Isnin cuti).

2 minggu sebelum tarikh perjalanan, suara-suara kecil berulang kali menyebut " I want Lego end, Lego end"

14hb April

Tarikh perjalanan: 14-17 April
Kenderaan: Beroda 4
Ahli rombongan: 2 orang besar, 2 orang kecil
Waktu jangkaan berlepas:10pagi 14hb.
Waktu sebenar berlepas: 12.30tgh 14hb.
Kejadian dalam perjalanan: Setengah jam pertama, ada suara kecil dari belakang "I want to b****". Tadi sebelum berlepas tak nak melepas.....




Cuaca perjalanan cerah sekali. Tapi masa ambil gambar, nampak gelap aje, ooo rupanya pakai spek hitam. Menuju ke selatan di Motorway M1, perjalanan lancar. Menuju ke utara, nampak perlahan aje pergerakan kenderaan.









Brochure Legoland.
Adakah ia seriang seperti gambar dalam pamplet ini?








Welcoming message di bilik hotel, Holiday Inn Reading-South.





Adik mencium bantal, nak pastikan tidak berbau hapak!






Tempat favourite anak-anak2ku kalau di bilik hotel.









Sebab ini kali pertama, menginap di hotel atas sikit dari 3 bintang, macam-macam kemudahan disediakan.
Petang itu selepas makan dan solat, kami ke swimming pool. Bestnya, dapat berendam, dengan swimwear muslimah yang dibeli dari Turkey (order online jek, sampai credit card kena internet fraud!). Yang tak bestnya, biasa la mat-minah saleh tutup mana yang patut aje.

15hbApril



Beratur menunggu giliran untuk sarapan pagi.







Buffet. Ada sarapan panas (kalau nasi lemak, mee goreng etc kan best).
Ada sarapan continental.












Jalan sesak mengarah ke Legoland.
Sepatutnya 20minit, satu jam baru sampai ke destinasi.





Hasil dari keboringan dalam jem.













Yeah yeah akhirnya sampai ke Legoland.







Di 'pagar' masuk.
Beribu-ribu orang di sini.
Tiket kami dah ada, jadi masuk terus.
Tak perlu beratur panjang.

Peta Legoland. Darwish sedang 'membaca' gambar.

Pemandangan Legoland dari atas bukit.






Di Fairy Tales site. Naik boat kecil, pusing-pusing site tu.

Ada 3 little pigs, sleeping beauty, aladdin, billy goat gruff, red riding hood.


Hot air ballon. Tarik tali baru ia naik ke atas.


Dino-safari. Ada banyak dino yang diperbuat dari lego (of course)


Helicopter, budak bawah 0.9m tak dibenarkan naik.

Jadinya, adik merajuk.



Nasib baik ada alternatif lain untuk kanak-kanak yang tak cukup tinggi.




Model mini Europe.

Ada entry lain for this.

16hb April

Hari ni jalan tak jem. Sampai ke destinasi dalam setengah jam. Kami tiba awal, jadi berpeluang naik rides yang tak sempat naik semalam, tanpa beratur panjang.


Sewa 'beca' untuk mereka berdua. Simpati pada Darwish semalam, yang berjalan dari atas bukit ke bawah dan naik semula.

Hari ni, kami ambil keretapi untuk turun ke bawah bukit.


Ride pertama untuk hari ini, naik kuda pusing-pusing.



Spinning spider. Ada sepasang warga veteran naik ride ini bersama-sama anak menantu dan cucu mereka. Hebatkan?


Bomba ride, sembur-sembur air kat rumah 'terbakar'. Lupa nak ambil gambar Darwish dan ayahnya sedang spray air.

Darwish dan rakan-rakan, kelas belajar memandu sebelum driving test.

Dah pasang tali pinggang keledar, test pun bermula.


Yeahhh...dapat lesen L.


Adik yang ragu-ragu nak merentasi laluan berjaring. Tapi berjaya akhirnya atas bantuan mummy dia.


Di tepi Castle.

Rides yang ade di sini, tak sesuai untuk kanak-kanak ribena kami.


Laparkan makanan panas, sanggup beratur hampir setengah jam untuk fish n chips.


Hujan di petang Ahad. Nasib ada creative center, dapatlah membina Empire States Building.

Selepas hujan, kami masuk Imaginative Theater. Menonton wayang pendek 4D, best. Siap ada effect angin, snow dan macam-macam. Adik pun dapat duduk diam selama 20minit menonton aksi animation ini dengan spek yang dibagi pinjam. (lupa ambil gambar lagi)

Selepas itu terdengar lagi suara kecil.."I want to b****".


Rides yang terakhir sebelum balik. Beratur hampir 40minit untuk naik boat ni.

Darwish pun keletihan, begitu juga adik.

Adik berdiri sebab dia takut dengan polar bear tu.

Pendek kata, memang best Legoland, untuk kanak-kanak. Tapi sayangnya, kami spend in total 2-3jam beratur untuk naik rides. Moral of the story, jangan pergi masa cuti sekolah.

17hb April

Sesat di pinggir London.

Peta pinggiran London yang memeningkan.




Food court di Oriental City.

Gerai Lemon Grass. Boleh tahan la.....harganya.




Oriental City dari luar.





Perjalanan pulang ke Sheffield, awalnya cerah, mentari bersinar.

Baru melepasi junction 10, kami terpaksa berhenti di RR terdekat, sebab dua-dua orang besar, mengantuk. Ini kes makan nasi tengahhari la ni.

Pemandangan di M1 jalan menuju ke London.

Londoners balik dari kampung selepas cuti panjang.

Macam orang berkeje di KL, balik ke KL selepas cuti raya (semua jenis raya la)


Langit beransur mendung. Awan kian menebal.


Hujan menimpa kereta akhirnya.



Gambar di ambil sebab boring dalam kereta.

Ingatkan ada orang terlekat belakang truck, rupa-rupanya lukisan semata. Tipah tertipu. (huhu lawak bodoh!gelak pun subsidi)

Nuclear power station? Atau loji simpan bijiran gandum?




Langit selepas hujan.






Junction 33, akhirnya, mendekati rumah.


Jalan masuk ke rumah. Terdengar suara kecil dari belakang, "I don't want to go my home. I want to go hotel. I want legoland........." di iringi dengan airmata buaya.

Habis cerita.

Malam ni bermula shift malam, esok dan lusa.

3 comments:

Syikin said...

seronoknyaaaaa...

legoland ni mcm disneyland ya?

tq atas attachment gambar2 yg menarik esp.awan2 tuh..:D

FaEzHussain said...

ha'a legoland ni lebih kurang macam disney theme park la.
masa booking hari tu, dok congak2 nak ke paris disneyland ke atau ke legoland. memandangkan budget kalau ke paris lebih parah...so kami bercuti dalam negeri aje la.

Raiedzall said...

Best2x! nak gi jugak nanti, yea..yea...

Jom Borak

Name :
Web URL :
Message :